Min armé kämpar mot intolerans, inkompetens och korruption. Makthavare i stat, media och storföretag granskas, döms och attackeras på bloggen. Strategen är arméns ledare. (grekiskans stratos=armé och agein=att leda)

måndag, oktober 17, 2005

Varför fattar inte vänstern ekonomisk teori?

Vänsterpolitiker är för mig ett mysterium.

Varför klarar inte vänstern av att resursallokera?

Enligt min definition handlar vänster-högerskalan om hur mycket staten skall ta från de rika och ge till de fattiga. En endimensionell skala som man faktiskt inte kan anföra vetenskapliga argument i. Man kan kanske bevisa att samhällen med 0 eller 100% skattetryck blir mycket ineffektiva, men huruvida staten bör nöja sig med 23 eller 55% är mer av en värderande, politisk åsikt än vetenskap.

Därför är det lite lurigt att de som benämner sig som vänster oftast är totalt inkompetenta vad det gäller att samla in sina älskade skattekronor samt vad det gäller att få så mycket för dem som möjligt.

Det finns ju faktiskt utbildningar i hur man hanterar finansiella medel, men ändå sätter man Persson, Ringholm och Nuder på finansministerposten.

Varför förstör de genom fackförbundsmaffian möjligheterna för arbetslösa att försörja sig själva genom eget arbete?

Varför håller sig vänstern fast vid offentliga lösningar framför privata? Varför tror de att statsmakten är bättre än det privata på att tillhandahålla utbildning, sjukvård, äldreomsorg, telefoni eller el?

Om de bara höll sig till önskan att ta pengar från de rika för att de fattiga skulle må bra så skulle man kunna ha viss förståelse för dem. Eller föra en meningsfull debatt.

Men när de går emot väletablerade ekonomiska teorier utan motivering blir man mörkrädd.