Min armé kämpar mot intolerans, inkompetens och korruption. Makthavare i stat, media och storföretag granskas, döms och attackeras på bloggen. Strategen är arméns ledare. (grekiskans stratos=armé och agein=att leda)

torsdag, oktober 20, 2005

Systemet har skapat Berit.

Expressen skriver idag om Berit som är arbetslös. Med undantag från kortare projektanställningar har hon varit arbetslös i 27 år. I hela sitt myndiga liv alltså.

Berits vardag är att gå på bidrag. Hon skryter med att hon "vabbar" från de kurser som AMS (läs: vi skattebetalare) pröjsar för. Trots att hon inte har barn.
"Men du har väl inga barn?
- Nä, det var Vård av sjuk bil."
Jag tror att de flesta människor drivs av egen nyttomaximering. De flesta, inlusive Berit, gör helt enkelt det som de får ut mest glädje av.

Den svenska modellen där bidragen utgör en stor del av mångas försörjning har gjort det allmänt accepterat att vara just bidragstagare. Vi svenskar har tagit på oss en kollektiv offertröja där det är finare att vara bidragsberoende och klaga på att "jobben inte finns" som att arbeta. Vi lever i ett samhälle där människor ges lyxen att själva definiera vilken typ av jobb de kan tänka sig att ta; finns det ingen som vill anställa en inom just det området så kan man bara sätta sig och klaga över konjunkturen och att kineserna tar jobben ifrån oss svenskar.

Berit är inget undantag. Hon ska bli webbdesigner. Som den brillianta nyttomaximerare Berit är så fattar hon självklart vilka omöjliga krav hon ska ställa på arbetsuppgifter. Jag menar: vilken arbetsgivare på jakt efter en webbdesigner kollar ens på CV:t för en 47-åring som tillbringat hela sitt vuxna liv hemma med sina 15 djur plus man istället att jobba?

Berit mår självklart inte bra av att inte tjäna egna pengar och skickas runt i en massa kurser som hon inte bett om. Inte heller mår samhället särskilt bra av att extremt höga skatter tas ut för att försörja denna cirkus.

Både sossar och borgare är skyldiga till det korrupta systemet. Sossarnas fel ligger i att de ljuger med konstlade åtgärder för att få arbetsovilliga att omskola sig till något de aldrig kommer kunna få jobb inom. Borgarnas fel ligger i att de gett upp hoppet om alla som idag inte arbetar. De tycker istället att man ska ta in två miljoner invandrare för att sköta de jobb som vi svenskar är för fina att göra.

Nej, det som behövs är klara incitament för de som kan jobba att faktiskt arbeta. Det handlar inte om att straffa de som redan ligger ned. Det handlar om att låta dem resa sig.

Berit klarar av att ta hand om TOLV katter, två hundar och en häst.



Nog skulle väl hon klara av att jobba inom äldreomsorgen eller åtminstone som lokalvårdare?

Nog skulle väl Berit och hennes kompisar från AMS-kurserna kunna göra nytta i samhället?

Nog skulle man kunna utforma ett system där det ALLTID lönar sig ekonomiskt att gå från bidrag till arbete.

Nog borde vi kunna låta Berit och andra i hennes situation få behålla större delen av de bidrag de idag uppbär UTÖVER den lön som de lyckas fixa genom att ta även mycket lågavlönade jobb.

Istället för att vi ska importera arbetskraft som ska sköta det åt oss?

6 Comments:

Anonymous Anonym said...

Men vem ska betala för hennes jobb inom äldreomsorgen? Jo, skattebetalarna. Gärna för mig, men det brukar ni på högerkanten inte vara så pigga på att sanktionera. Och var finns de där jobben inom lokalvården du erbjuder? Eller andra "ofina" jobb?

Du, min käre Strateg, lever inte i verkligheten. Du hänvisar bara till en massa snömos från en dumdryg bunt högerdebattörer - men när besökte du själv en arbetsförmedling senast? Ja, den tuffa verkligheten överhuvudtaget?

Jag kan hålla med om att bidragsnivåerna är på tok för höga - om arbetsmarknaden hade fungerat, om det i verkligheten fanns en valmöjlighet till något annat än bidragsberoende, om man hade ett "hederligt jobb" att välja bort i lättjans namn. Men så ser det inte ut i verkligheten.

Kritisera gärna sossarna för att de är totalt oförmögna att skapa några jobb, men gnäll inte på bidragsnivåerna!

20 oktober, 2005 14:50

 
Blogger Strategen said...

Det är just det som är problemet med dagens debatt.

Jobb (i den privata sektorn) skapas inte av politiker. De skapas av företag som vill producera och sälja något med vinst.


Staten har däremot genom sin bidragspolitik gjort att många företag fått flytta sin produktion utomlands eller gå i konkurs för att människor som Berit tjänar mer på bidrag än genom arbete.

Textilindustrin i västsverige är ett lysande (fast tragiskt) historiskt exempel. Idag flyttas bil- och telefoniproduktion utomlands. Om vi inte passar oss blir hela Sverige som Norrland där man lever på att reparera varandras bilar.

Nej, framtiden kan bara säkras genom att man ser till att människor inte förlorar på att gå från bidrag till arbete.

Ett sätt att säkerställa det är att låta folk behålla en stor del av sina bidrag när de börjar arbeta.

Ett annat är att låta alla inkomster under säg 100.000 kr per år vara helt skattefria. Något måste ske för att hela Sverige ska arbeta.

20 oktober, 2005 17:16

 
Anonymous Anonym said...

Så varför yrar du om att incitament är så viktiga och bla bla bla?

(Det du skriver i din kommentar håller jag med om, till viss del i alla fall).

20 oktober, 2005 17:26

 
Blogger Strategen said...

Incitamenten går ju ut på att man ska få det bättre om man jobbar än om man inte jobbar.

Som det är idag får man dels stora avdrag på sina tidigare bidrag och dels hög skatt redan på första lönen. Lägg till tex resekostnader för att jobba så förstår man att Berit väljer att "vabba" sin bil istället för att jobba inom låglöneyrken.

Återigen: det är inte bidragstagarnas fel, de väljer bara den lösning inom systemet som gynnar dem själva bäst.

Ett effektivt socialt skyddsnätssystem måste vara utformat så att det varje medborgare tjänar på att bidra till systemet snarare än att vara arbetslös, sjukskriven eller förtidspensionerad.

Den tid då folk av moralisk plikt valde att arbeta och vägrade ta bidrag är borta. Då måste samhällssystemet också anpassas.

Ett sätt är att sänka skatten på arbete och kapitalplaceringar drastiskt och höja skatten på innehav av fastigheter och mark. Att beskatta de rika istället för de som vill bli rika.

På samma sätt bör bidragstagare som börjar jobba få behålla sina bidrag en tid. Då stöttar man de som vill ta sig ur fattigdomen.

Det är därför som jag "yrar [...] om att incitament är så viktiga".

20 oktober, 2005 18:31

 
Blogger Tim said...

Det är ingen inom borgerligheten som vill "ta in" arbetskraft till Sverige. Vi anser däremot att människor ska få bosätta sig var de vill, så länge de kan försörja sig själva.

Du verkar inte alls supporta den tanken. Varför?

11 januari, 2006 21:42

 
Blogger Nils said...

Noterar att Regeringen fortfarande hör till "fienderna". Hehe.

28 augusti, 2007 18:29

 

Skicka en kommentar

<< Home